Särnmarks grundare, Mikael och Cecilia, beskriver det rätt bra tycker vi som jobbar på Särnmark idag. De brukar säga att vi lika gärna hade kunnat vara något helt annat än ett assistansbolag. Vad de menar med det? Jo, att det viktigaste för dem när de startade Särnmark var att vi, oavsett verksamhet, ska bidra till att en person med funktionsnedsättning får vara precis den han eller hon är. Att vi blev just ett assistansbolag och inget annat har även det en rätt enkel förklaring: Det behövdes verkligen. På den tiden var många personer med funktionsnedsättning fångar i sina egna hem istället för att vara en del av samhället på lika villkor som alla andra. Det är den personliga assistansens framväxt som framförallt möjliggjort att många verkligen kunnat leva sina liv. Inte bara överleva.
Det började med att Mikael Särnmark som ung vuxen råkade ut för en olycka. Efter nästan 10 års isolering i sitt hem träffade han Cecilia Ekholm och resten är – jo faktiskt – en del av svensk historia.
Att vi får veta vad våra kunder tycker om oss är en grundförutsättning för att vi ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Därför genomför vi årligen en oberoende kundundersökning för att veta vad vi gör bra och hur vi kan förbättras. Resultaten från vår senaste kundundersökning visar att våra kunder överlag är mycket nöjda – vilket så klart är väldigt glädjande! Siffrorna visar att vi får 70 av 100 enligt svensk standard för kundnöjdhet (NKI).
Inspireras, förundras, förargas. Här samlar vi historier från några av de tusentals människor som tack vare sin personliga assistans skapat det liv de vill leva. Och låtit oss vara med på vägen.
Hög kvalitet på vår personliga assistans kan verka som en självklarhet och det är ju något vartenda assistansbolag säger att de har. Men hur kan vi hålla vad vi lovar?
Det främsta syftet med ledsagning är att bryta det utanförskap och den sociala isolering som personer med funktionsnedsättning riskerar att hamna i. Beslutet om ledsagning innebär att man har tillgång till en ledsagare ett visst antal timmar per vecka.
Det här kan låta som en självklarhet men vi måste fortsätta ta upp det:
En människa som lever med någon form av funktionsnedsättning har samma rättighet att delta och aktivt vara en del av samhället som andra samhällsmedborgare. Det är till och med en mänsklig rättighet. Men det är fortfarande väldigt stora skillnader mellan att leva med eller utan funktionsnedsättning. Att inga makthavare glömmer det är en av Särnmarks viktigaste uppgifter som assistansbolag. Men självklart handlar det oftast om att alltid finnas där i vardagen som en trygghet. Att se till att du kan få vara du, tack vare vår personliga assistans.
Mikael och Cecilia är entreprenörer som var delaktiga i att skapa grunden för den personliga assistansens framväxt tillsammans med pionjärer från Independent living-rörelsen och andra föregångare som Wilhelm Ekensten och Birgitta Andersson, för att nämna några. Det arbetet, tillsammans med ett politiskt stordåd från Bengt Westerberg och Inger Wästberg med flera, resulterade i assistansreformen (LSS) 1994. Det blev själva grundbulten för att en person med funktionsnedsättning ska kunna leva det liv han eller hon själv vill – tack vare sin personliga assistans.