Ballonger mot ljusblå bakgrund

Positiva indikationer för assistansersättningen under 2025

Bland annat föreslås en ovanligt hög höjning av schablonersättningen, indexering av assistansersättningen och en halvering av föräldraavdraget.

I regeringens budgetproposition för 2025 presenterades bland annat de ekonomiska förändringar som sker inom den personliga assistansen under nästa år. Där hittar vi flera glädjande förslag som bland annat en ovanligt hög höjning av schablonersättningen, indexering av assistansersättningen och en halvering av föräldraavdraget. Hos vissa branschföreträdare finns dock en fortsatt oro över att ersättningen inte täcker de verkliga kostnaderna. Branschen hoppas nu på ytterligare dialog och reformer för att säkerställa en rättvis och långsiktigt hållbar personlig assistans.

Nedan sammanfattar vi de tre viktigaste förslagen i regeringens höstbudget:

Trendbrott: Schablonersättningen höjs med 3%, men är det tillräckligt?

Glädjande nog höjs assistansersättningens så kallade schablonbelopp för första gången på många år med 3%. Detta kan jämföras med höjningen på 2,5 % förra året. På sikt kan detta ge assistansberättigade och utförare ett större ekonomiskt handlingsutrymme jämfört med tidigare. Kritiska röster hävdar dock att höjningen inte är tillräcklig med tanke på att den personliga assistansen, till följd av låga ersättningsnivåer och betydligt högre löneökningar för personliga assistenter, fortsatt inte klarar att hålla jämna steg med inflationstakten i samhället. Flera organisationer, såsom IfA och JAG, menar att detta skapar en fortsatt oro för den långsiktiga hållbarheten inom personlig assistans

Indexering från 2026 – En välkommen reform

En möjlig åtgärd från regeringen för att dämpa denna oro är planerna på att införa en årlig indexering av assistansersättningen från och med 2026. Många menar att detta är ett steg i rätt riktning för att säkerställa att ersättningen följer kostnadsutvecklingen och ger anordnare bättre förutsättningar att planera ekonomiskt. En mer detaljerad förklaring till hur indexeringen ska utformas har ännu inte framkommit.

Halvering av föräldraavdraget – Ett steg mot ökad rättvisa

En annan viktig förändring är halveringen av föräldraavdraget, vilket gör att fler barn kommer att kunna få tillgång till personlig assistans. Detta ses som ett positivt steg av många i branschen, även om vissa aktörer anser att avdraget borde avskaffas helt för att säkra att barns rättigheter inte inskränks.

Läs mer: Heja Olika

Titta på Hejaolikas webbinarium om budgetpropositionen för 2025:

Se livesändningen i efterhand.

Andra aktuella händelser