2024-10-17: Hur bra funkar det att besöka Gamla Stan med rullstol och personlig assistent? Nathalie gav sig ut pån den historiska kullerstenen i jakten på svaret. Resultatet hittar du i veckans tillgänglighetstest.
Hej alla!
Nathalie här, och idag tänkte jag dela med mig av mina tankar och upplevelser från en av Stockholms mest historiska platser: Gamla stan. Det här är en plats fylld med historia, charm och unika upplevelser, men som kräver en del planering för oss som rör oss med rullstol. Här kommer en snabb guide till Gamla stan, och mina tips för hur du kan få ut det mesta av ditt besök.
En av de första platserna du möter i Gamla stan är Slottsbacken och Kungliga slottet. Här kan du se vaktbytet och militärparaden, och besöka den imponerande Storkyrkan. Det här är en fascinerande upplevelse, men var beredd på att Slottsbacken är brant och att underlaget består av kullersten. För mig var det en utmaning att ta mig fram här!
Stortorget är hjärtat av Gamla stan. Här hittar du Nobelmuseet, flera caféer och restauranger där du kan ta en paus och njuta av atmosfären. Att ta sig in i vissa byggnader var lite krångligt, men Nobelmuseet är tillgängligt och har hissar för oss som behöver det. Det är också härligt att bara sitta på en uteservering och titta på folk.
Om du gillar shopping är Köpmanstorget platsen för dig. Här finns allt från souvenirbutiker till konstgallerier och antikaffärer. Några av butikerna är tillgängliga, men dessvärre är många av de mindre butikerna svåra att komma in i med trösklar och trånga entréer. Dock är atmosfären på torget något alldeles extra, och om du letar efter en unik souvenir så är detta rätt ställe.
Riddarholmen är lugnare än resten av Gamla stan och erbjuder en fantastisk utsikt över vattnet. Här finns även Riddarholmskyrkan, en av Stockholms äldsta byggnader. Det är ett måste för historieälskare, även om tillgängligheten är begränsad. Egen entré finns för rullstolsburna, vid kyrkans norra långsida. Där öppnar personalen efter påringning på en särskild porttelefon. Väl inne i kyrkan finns ramper vid enstaka trappsteg och nivåskillnader i kyrkan. Golven består av gravhällar och är något ojämna.
För att göra besöket i Gamla stan så smidigt som möjligt rekommenderar jag att du planerar i förväg. Du kan till exempel boka en guide som är specialiserad på tillgängliga vandringar. Det finns guider med särskild kompetens om tillgänglighet, och du kan boka dem genom att kontakta Gamla stans turistkontor via info@vandring-gamlastan.se eller på telefonnummer 0764-198007.
Gamla stan är till stor del belagd med kullersten och sten, vilket kan vara svårt att rulla på. Om möjligt, använd privatbil eller färdtjänst för att ta dig dit. Det finns även flera parkeringsplatser för funktionshindrade, vilket underlättar. Men även tunnelbanan fungerar bra sedan 2022 då SL justerade plattformarna så att de är i nivå med tåggolvet. Det finns hissar som leder upp till Mälartorget.
Informationen och skyltningen är bra, och det finns även punktskrift för synskadade. Handikapptoaletter är tillgängliga, främst i museerna, och personalen var genomgående hjälpsam och kunnig.
Gamla stan är en av Stockholms mest fascinerande platser. Här känns det nästan som att kliva in i en annan tidsepok, och varje byggnad och gränd berättar en historia. Det enda tråkiga är att vissa caféer och butiker fortfarande inte är helt tillgängliga. Men även med vissa begränsningar är Gamla stan en plats jag gärna återvänder till.
Så, ta dig tid, planera och njut av allt som Gamla stan har att erbjuda – även om inte alla delar är helt tillgängliga är det definitivt värt besöket.
/Nathalie
Vill du tillgänglighetstesta exempelvis en sevärdhet, ett museum eller en restaurang i det område där du bor?
Hör i så fall gärna av dig till kommunikation@sarnmark.se.