2017 hade Pierre Wedmark från Sandviken bytt assistansbolag åtta gånger på nästan dubbelt så många år. Väl hos Särnmark infann sig lugnet och en känsla av att ha ”kommit hem”. Vi bad honom därför att lista de viktigaste sakerna att tänka på när man byter assistansbolag.
Hur kommer det sig att du har bytt assistansbolag så många gånger genom åren?
– Ja, det finns flera skäl till det. Ibland har jag känt bristande engagemang från de som ansvarat för min assistans och i andra fall har det berott på svårigheter att rekrytera assistenter. Tidigare hade jag kanske en bild av att ”gräset är grönare på andra sidan”, att det skulle bli perfekt hos nästa assistansbolag.
2017 var senast Pierre kände behovet av att byta assistansbolag och det var under den här perioden som han kom i kontakt med en kundansvarig han tidigare haft hos ett annat bolag – det visade sig att hon sedan en tid tillbaka jobbade på Särnmark.
– Jag visste att med henne blir saker gjorda och hon håller vad hon lovar, det kändes tryggt, så jag bestämde mig för att byta till Särnmark och efter ett tag kändes det som att jag hittat hem.
Vad var det hos Särnmark som gav dig den känslan, tror du?
– Förutom att den dagliga assistansen fungerade bättre så kände jag för första gången på länge att jag blev lyssnad på. De frågade mig hur jag ville ha det och var måna om att jag skulle känna mig delaktig.
På vilket sätt kände du dig mer delaktig?
– Efter att ha bytt till Särnmark blev jag ganska snart tillfrågad om jag ville synas i Särnmarks informationsbroschyrer och marknadsföring, det var lätt att tacka ja till eftersom jag alltid tyckt att sådant är kul. Men jag fick också bidra med något i ett större sammanhang vilket kändes väldigt meningsfullt för mig.
Förutom personkemi, en känsla av delaktighet och att känna sig lyssnad på, nämner Pierre ytterligare en sak som är viktig att tänka på i valet av assistansbolag. Det som erbjuds utöver den personliga assistansen och som sätter guldkant på tillvaron.
– Jag har ett ganska litet assistansbeslut från kommunen vilket gör att jag inte kommer i väg på hockeymatcher och konserter på samma sätt som tidigare. Då är det tur att Särnmark erbjuder aktiviteter lokalt där man får umgås och träffa människor i en liknande situation. Att vara med på exempelvis Särnmarks julfest känns viktigare än en hockeymatch som jag ändå kan se på TV.
Men känns det inte väldigt frustrerande att behöva välja vilka fritidsaktiviteter du lägger dina assistanstimmar på?
– Jo, det är värdelöst att behöva välja. Jag har överklagat assistansbeslutet tre gånger utan framgång, men nu orkar jag varken fler avslag eller nya assistansbolag. Antingen klagar man eller gör det bästa av situationen, jag väljer att fokusera på det jag får tack vare Särnmark.
Pierre tipsar: Det här ska du tänka på när du väljer assistansbolag
• Personkemi – Känner du dig sedd och lyssnad på av bolagets personal?
• Delaktighet – Hur visar bolaget att de vill ge dig det inflytande över assistansen som du vill ha?
• Det sociala sammanhanget – Vad erbjuder bolaget mer än personlig assistans, exempelvis juridisk rådgivning, återkommande aktiviteter och sociala träffpunkter?